fbpx
Menu Sluiten

Essentieel materiaal om te starten met triathlon

We horen het regelmatig: “Triathlon is een dure sport!”. Dit hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn.  Uiteraard heb je om te starten een aantal basismaterialen nodig. Vergt dit daarom een fortuin? Absoluut niet! Mits verstandige besteding van je budget in de juiste materialen ben je vrij snel vertrokken!

We lijsten de essentials in deze blog voor je op.

Algemeen

Een kwalitatief sporthorloge met bijbehorende hartslagmeter is een eerste belangrijke investering. Meten is weten, zeker bij de start van je triathlonverhaal! Aan de hand van de gegevens die deze apparaten doorgeven kan je coach je progressie opvolgen en bijsturen waar nodig.

Ons All Out advies als ideale startmodel: de Garmin Forerunner 735XT. Deze meet zowel het zwemmen, fietsen als lopen en is eenvoudig in gebruik. De apps van Garmin zijn ook erg handig en synchroniseren makkelijk met TrainingPeaks.

Wij adviseren de aankoop van een hartslagmeter die rond de borst worden gedragen. Meting op de pols wordt commercieel sterk gepromoot maar levert in onze ervaring geen accurate informatie op.

Onze voorkeur gaat uit naar de Wahoo Tickr, een topproduct dat we bij All Out zelf ook verdelen (evenals alle andere producten uit het Wahoo gamma).

Je sporthorloge zal de gegevens opladen in een digitale platform, waar tevens je trainingen worden opgeladen door je coach. Bij All Out Triathlon Coaching gebruiken we al jaar en dag TrainingPeaks. De software, toegankelijk via de browser en apps op alle toestellen, kan gratis gebruikt worden door de triathleet. De Premium versie geeft additionele trainingsinzichten en de mogelijkheid om comments te geven op je workouts.

Zwemmen

Een zwempak is vanzelfsprekend de eerste noodzakelijke aankoop. Zoek duurzaam en comfortabel materiaal. Je zal namelijk vele uren in het water gaan doorbrengen!

Next, een comfortabele zwembril die zijn werk doet (lees: het water uit je ogen houden) en tezelfdertijd ook lekker zit, zonder teveel druk op je ogen/oogkassen te veroorzaken. 

Tijdens het zwemonderdeel van een triathlon proberen we de benen zo veel mogelijk te sparen. Je moet immers zo fris mogelijk aan het fietsonderdeel kunnen beginnen en nadien ook nog een eind lopen. Daarom wordt er tijdens de techniektraining bijzonder veel gewerkt aan de armbeweging. Een pullbuoy is dan ook een noodzakelijk zwemaccessoire voor iedere triathleet gezien deze de activiteit van de benen uitschakelt.

Nice to haves in het begin zijn:

  • Paddles: hiermee kan je aan de insteek van je slag werken. Paddles zijn ook nuttig om krachtblokken te trainen.
  • Een badmuts: chloor is helaas niet zo goed voor ons haar.
  • Vinnen: deze kunnen je helpen als je nog aan het prille begin van je zwemcarrière staat

De meeste van deze materialen kan je vrij goedkoop aanschaffen in een sportwinkel als Decathlon.

Fietsen

Vanzelfsprekend is de aankoop van een fiets. Voor velen is de aankoop van de tweewieler één van de grootste (financiële) hordes om aan triathlon te beginnen. Laat je echter niet ontmoedigen door de flashy bolides waar professionals en vele age groupers mee rijden! Je kan perfect zeer degelijke fietsen aanschaffen (aan instapprijzen) waar je de eerste 3 tot 5 jaar van je triathloncarrière plezier aan zal beleven!

2 essentiële aandachtspunten bij de aankoop van je eerste fiets:

  • Kies de juiste maat! Laat je bij voorkeur opmeten in je fietsenwinkel (bijvoorbeeld bij onze partner All Bikes Wim)
  • Focus je bij je aankoop vooral op de kwaliteit en duurzaamheid van je fietskader. Voor andere onderdelen, zoals wielen en je versnellingsapparaat, ga je best voor het absolute basismodel. Deze kan je later altijd apart “upgraden” wanneer je niveau stijgt! Zo hou je het budget onder controle.

Essentiële fietsaccessoires zijn:

  • Fietshelm: draag ALTIJD een helm als je op de baan gaat en bespaar niet op kwaliteit! De fietser is en blijft een zwakke weggebruiker en veiligheid op de fiets is van het allergrootste belang.
  • Fietspomp: deze ga je wekelijks gebruiken dus schaf je een voetpomp aan die eenvoudig over het ventiel van je band aan te draaien is.
  • Fietsschoenen: zorg dat je de juiste maat koopt en dat je schoenen lekker zitten. Het helpt als je een dichtingssysteem kiest dat makkelijk aan en uit te doen is voor tijdens de transities (zwem fiets en fiets  run). Een voorbeeld hiervan is de boa-sluiting.
  • Fietsuitrusting: gezien er niet zelden lange ritten op je programma zullen staan, is het belangrijk dat je een comfortabele uitrusting aankoopt. Geef speciale aandacht aan de kwaliteit van het zeem in je fietsbroek!

Materialen mee te nemen tijdens iedere rit, voor het geval je lek rijdt:

  • Voldoende reservebanden
  • Fietslepels die je helpen om je band van de velg te halen
  • Een tasje om een reserveband en wat materiaal in op te bergen. Dit wordt meestal onder het zadel gehangen (bijvoorbeeld met velcro).
  • Een handpomp of CO2 patronen om de verse band op te pompen

Lek rijden hoort er helaas bij. Volgend YouTube filmpje legt je op een heldere manier uit hoe je deze handeling tot een goed einde brengt!

Verder neem je tijdens iedere rit mee:

  • Voldoende drinkbussen met de juiste drank in functie van je training
  • Een multitool: verschillende soorten schroevendraaiers handig verzameld in een swiss army knife formaat (vb. om je zadel of stuur vast te draaien in het geval de schroeven loskomen door de trilling)
  • Je paspoort
  • Kaartje van de mutualiteit (je weet helaas nooit wat er gebeurt, een slipper is snel gemaakt)
  • Wat geld (opnieuw, just in case)
  • Je smartphone (al adviseren we je zeker om af en toe zonder scherm op pad te gaan voor de ultieme ontspanning)
  • Wat voeding in functie van de rit die je gaat doen (check zeker het gamma van onze partner Hiddit Nutrition)

Must haves voor het onderhoud van je fiets:

  • Fietsreiniger: zeep/schuim om je fiets mee in te spuiten voor je hem wast
  • Kettingontvetter
  • Kettingsmeer

Nice to haves in het begin zijn:

Indoor training “op de rollen” oogt bij het begin van je triathloncarrière misschien niet sexy. Maar het is een uitstekende kwalitatieve trainingsmethode waarbij er erg gevarieerde workouts kunnen worden gepland en uitgevoerd. Geloof ons als we zeggen dat je er meer en meer van zal gaan houden naarmate de tijd vordert! 

Essentials hier zijn uiteraard een goede indoor trainer (wij adviseren en verdelen het gamma van Wahoo) en een abonnementje op Zwift. Meer informatie vind je in deze blog!

Aan bovenstaande jongens hangt een behoorlijk prijskaartje. Zeker geen must tijdens je startende triathlon carrière maar we geven het toch graag mee!

Lopen

De allerbelangrijkste aankoop is een paar goede loopschoenen. Door de aard van dit onderdeel (frequente impact op het lichaam) is lopen de grootste oorzaak van blessures bij triathleten. Laat je loopstijl en de manier waarop je je voet afrolt testen in een speciaalzaak, bijvoorbeeld bij onze partner Sportgoods te Sint-Truiden.

Ook een goede loopuitrusting is erg belangrijk. Ga voor duurzaam materiaal dat pijnlijke schuurwonden vermijdt.

Triathlon

Ben je klaar voor je eerste wedstrijd? Super! Veel extra materiaal heb je niet nodig. Je mist enkel nog:

Een trisuit, het ééndelige pak dat je tijdens de wedstrijd draagt. 

Een rugnummerriem om je startnummer (“bib”) aan vast te hangen.

Het lijkt een hele boterham maar in het grotere plaatje valt dit goed mee! Bovendien zijn het overgrote deel van je aankopen éénmalig en kan je er meerdere jaren mee verder.

Veel succes! Geniet van deze prachtige sport!

DEEL DIT ARTIKEL
All Out triathlon coaching
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.