fbpx
Menu Close

Hoe loop je niet verloren in het landschap van loopschoenen?

Jens Roegiers

Vandaag de dag zijn er enorm veel loopschoenen op de markt. Ieder merk heeft bovendien veel verschillende types schoenen. Het is dan ook vaak moeilijk om het bos door de bomen te zien.

De juiste schoenen vinden is niet evident. Hoe goed past een schoen bij jouw persoonlijke looppatroon? Dreig je te worden beïnvloed door de volgende marketing hype?

All Out helpt je op weg met de nodige duiding en enkele tips!

Start bij jezelf

Blessures kunnen vermeden worden door een sterk lichaam. Enkele keren per week een functioneel krachtprogramma afwerken gaat je lichaam meer in balans houden en gaat de loopspecifieke spieren ontwikkelen. Een sterker lichaam is minder afhankelijk van de ondersteuning van loopschoenen. Bij All Out adviseren we 2 tot 3x per week een specifiek krachtprogramma van 30’. 

Volg vooral niet het advies van je vrienden!

Goede loopschoenen voor mij, kunnen slechte loopschoenen zijn voor jou. Elke voet en elk looppatroon is anders

Vervang op tijd 

Regelmatig je schoenen vervangen is belangrijk om blessures te vermijden. Wacht zeker niet tot je hier en daar een pijntje voelt om nieuwe schoenen te kopen. Een duidelijk teken dat je schoenen versleten zijn is dat het rubber aan de onderkant is afgesleten. Het kan echter ook dat het dempende materiaal niet meer goed zijn werk doet. Dit kan je niet zien. Voel dit dus goed aan. De meeste schoenen gaan 600 – 800km mee afhankelijk van je looppatroon.

Welke types bestaan er?

We kunnen loopschoenen opdelen in enkele categorieën:

  • Neutrale schoenen voor een normaal afrolpatroon.
  • Stabilisatieschoenen hebben een correctie aan de binnenzijde om overpronatie te corrigeren.
  • Minimalistische schoenen geven minder demping en ondersteuning. Dit is om je lichaam een natuurlijkere loopstijl aan te leren.
  • Wedstrijdschoenen zijn licht en efficiënt, maar hebben weinig demping en ondersteuning.

Het juiste schoentype vinden is natuurlijk erg belangrijk. Dit kan soms wel een zoektocht zijn. Ga niet te snel over van een neutrale naar een stabilisatieschoen. Pronatie werd lang gezien als de oorzaak van veel blessures. Het is echter onze natuurlijke schokbreker. Als we deze schokbreker te veel corrigeren, kunnen we problemen krijgen op andere plaatsen in ons lichaam zoals aan het scheenbeen of knie. Indien je dit toch moet corrigeren, test dan zeker de verschillende soorten correcties die er momenteel zijn.

Heel drop

De meeste schoenen hebben een heel drop van 10mm. Dit wil zeggen dat de hiel 10mm hoger is dan de voorvoet. Sommigen schoenen hebben een lagere heel drop om makkelijker mid- of voorvoet te kunnen lopen. Dit is vaak het geval bij wedstrijdschoenen. Een lagere heel drop gaat zwaarder zijn voor je kuiten en hamstrings. Geef jezelf de tijd om aan te passen. Train ook regelmatig in je wedstrijdschoenen zodat je dit helemaal gewoon bent op de dag van de wedstrijd.

Meer demping is niet altijd beter

Er zijn studies die aantonen dat te veel demping nefast is voor je looptechniek. Hierdoor is de impact op je lichaam veel groter en is de kans op blessures hoger. Ga dus op zoek naar de ideale hoeveelheid demping die bij jouw past. Niet te weinig en zeker niet te veel.

Brede schoenen

Veel schoenmerken verkopen extra brede schoenen. Ga hier zeker naar op zoek als je brede voeten hebt.

Hoeveel paar heb je nodig?

De meeste atleten hebben geen wedstrijdschoenen nodig. Om hier voordeel uit te halen moet je een zeer goede looptechniek hebben en een erg hoog loopniveau. Het is wel interessant om met 2 verschillende paren loopschoenen te lopen. Elke schoen is verschillend en daardoor ga je je lichaam elke keer anders belasten waardoor de kans op een overbelasting wat kleiner is.

Loopwinkels

Schoenen kopen in een speciaalzaak is tegenwoordig de norm. De verkopers geven je advies over de schoen die het beste bij je past. Ze gaan je ook over een drukplaat laten lopen om te kijken hoe je afrolpatroon is. Het is echter de vraag hoeveel informatie je uit 1 stap over een plaat kan halen. Je looppatroon na 30km in een marathon zal er helemaal anders uitzien dan als je 100% fris bent. Test de schoen niet op een zachte mat of loopband. Dit voelt sowieso goed aan. Test de schoen op een harde ondergrond.

Conclusies

  • Vermijd blessures door een functioneel krachtprogramma.
  • Een schoen vinden die bij je past is een zoektocht. Luister naar advies van specialisten maar voel zelf aan of de schoen bij je looppatroon past. 
  • Te veel demping is niet altijd beter.
  • Als je wil lopen in lichte flexibele schoen of wedstrijdschoen, neem dan de tijd om aan te passen. 
DEEL DIT ARTIKEL

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.